Snabbt och smidigt när BRF Ryttmästaren skaffade laddlösning via Öresundskraft
“Att investera i laddning är en prisvärd framtidssatsning som skapar värde för våra medlemmar” säger ordförande Tommy Pettersson.
I en mysig stadsdel i norra Helsingborg ligger Bostadsrättsföreningen Brf Ryttmästaren. Med sina 179 lägenheter och flertalet lokaler fördelade på flera bostadshus är det en ganska stor förening. I mars 2019 installerade de sina första laddstolpar och så här nästan ett år senare tog vi chansen att träffa ordförande Tommy och ordinarie ledamot Jan Rasmusson över en god kopp kaffe för att snacka lite ladd.
Hej! Vad kul att få komma hit och träffa er, vad fint ni har det.
Tack, vi och våra 200 medlemmar trivs jättebra här!
Hur kom det sig att ni valde att satsa på laddstolpar egentligen?
Tja, det är ju framtiden! Det är väldigt viktigt för oss att kunna tillgodose våra medlemmars behov och även om inte så många i föreningen har laddningsbara fordon än, ska de som behöver självklart kunna ladda. Vi vet ju också att behovet kommer öka och det är ju bara bra för vår miljö, inte sant? Sen är det klart ett visst försäljningsargument också! Förhoppningsvis blir vår förening ännu mer attraktiv för spekulanter och det kanske även höjer värdet på våra bostäder lite.
Hur kom det sig att ni satsade på ladd när ni väl gjorde det?
Vi hade faktiskt planerat och förberett för laddstolpar redan för ett par år sen när vi gjorde ett större anläggningsarbete här på gården. När vi nämnde detta för Mats Christensson som är ansvarig hos er på Öresundskraft och hjälper bostadsrättsföreningar med den här typen av frågor, så tog han tag i det och hjälpte oss vidare snabbt och lätt. Jättesmidigt!
Okej, så vad var det för lösning ni kom fram till tillsammans med Mats?
Idag har vi 2 st 20 amperes laddstolpar med totalt 4 laddplatser. De laddar lite snabbare än 16 ampere vilket tillgodoser våra behov jättebra just nu. Laddstolparna kommer från laddlösningsföretaget Bee som också tar hand om allt administrativt åt oss. Det innebär till exempel att de tar hand om utfärdandet av laddbrickor, underhåll, support och fakturerar den enskilde användaren åt oss. Det känns tryggt och fungerar jättebra!
Hur gjorde ni med installationen?
Mats kunde hjälpt oss att hitta en underleverantör men eftersom vi redan arbetar med en egen entreprenadsfirma lät vi dem hjälpa oss att koppla in och installera laddstolparna. Vilket som går ju jättebra.
Finansieringen då?
Våra laddstolpar landade på en total investeringskostnad på runt 100.000 kr. Hälften av det fick vi tillbaka efter en enkel ansökan till Naturvårdsverket, de delar nämligen ut bidrag för den här typen av satsning. Sen fick vi fin vägledning från Mats kring hur vi skulle tänka för att täcka resten av investeringskostnaden. Vi har valt att helt enkelt lägga på 1 krona på laddningspriset, det tyckte vi var en bra nivå för oss. Det är ju jättesmidigt att vi själva kan bestämma kwh-priset.
Ni är ju en stor förening med massor av parkeringsplatser, har ni planer på fler laddstolpar?
Självklart! VI har redan sett ut flera platser som skulle lämpa sig för installation och så fort det finns ett större behov i föreningen sätter vi spaden i marken. Nu hoppas vi först att vi kanske ska kunna få till lite solceller så att vi kan bli en ännu grönare förening.
Skulle ni vilja dela med er av några råd till andra BRF:er som går i laddtankar?
Hitta en seriös leverantör som verkligen vet vad den snackar om och kan hjälpa till att guida i djungeln. Det underlättar processen så oerhört mycket. Ha också koll på ekonomin och förbered er på att allt alltid tar lite längre tid än vad man tror, haha! Men det är bara bra, man ska inte stressa i onödan.