Backahill är fastighetsägaren som brinner för bygden. Med långsiktigt byggande och sociala projekt är företagets målsättning att lägga grunden för ett starkt och hållbart lokalsamhälle i Ängelholm, Båstad och på Bjärehalvön.
Backahill är fastighetsägaren som brinner för bygden. Med långsiktigt byggande och sociala projekt är företagets målsättning att lägga grunden för ett starkt och hållbart lokalsamhälle i Ängelholm, Båstad och på Bjärehalvön.
Med oroliga tider och en vikande ekonomi ökar risken för att viktiga frågor hamnar längre ner på agendan. Hållbarhet är ett område som kan hamna i farozonen om det saknas möjlighet att hämta ut kortsiktiga vinster som ger företag ekonomiskt andrum. Backahill vill göra precis tvärtom. Fastighetsbolaget med rötterna i Ängelholm och på Bjärehalvön har som mål att trycka plattan i mattan och växla upp sitt redan starka hållbarhetsengagemang.
– Vi har ingen ”Planet B”, det är det viktigaste argumentet. Vi måste alla ta ännu större ansvar och bidra till en hållbar stadsutveckling och minskad klimat- och miljöpåverkan. Det har alltid legat i bolagets dna att arbeta långsiktigt för bygdens och människornas bästa, säger Backahills hållbarhetschef David Ingsten.
Backahill bildades av Peabgrundaren Erik Paulsson 1998. Fastigheter utgör kärnan i verksamheten och bolaget är stort i Ängelholm och på Bjärehalvön. Parallellt med det egna hållbarhetsengagemanget hårdnar lagstiftningen och kraven på bygg- och fastighetsbranschen ökar från både myndigheter och samarbetspartners. För att möta kraven och vrida upp tempot valde bolaget att förra året utöka sin kompetens med en hållbarhetschef.
– Det här gör att vi kan arbeta mer strukturerat med hållbarhet och driva frågor där Backahill har haft höga ambitioner men inte tillräcklig kraft för ett genomförande, säger Dag Thulin, ansvarig för Marknad & Projektutveckling på Backahill.
Dag Thulin och David Ingsten från Backahill vill bidra till en mer hållbar fastighetsbransch.
Om man backar bandet några år tog Backahill hjälp av Öresundskraft för att ta fram en energi- och miljöstrategi. Syftet var att peka ut relevanta fokusområden som i förlängningen kunde ge vinster för både miljön och ekonomin.
– Energistrategin har varit viktig för vår hållbarhetsresa och har gett oss en god grund att stå på. Den visar vad vi ska lägga kraft på. Till exempel att öka tillförseln av förnybar energi till våra fastigheter, välja fjärrvärme för uppvärmning när det är möjligt och att följa och minska vår energianvändning, säger David.
Backahill satsar nu på att investera i solceller och ställa om till fossilfria transporter, samtidigt som man arbetar med energieffektivisering och energibesparing. David Ingsten pekar ut ett område som kräver en fördjupad satsning framöver: minskad miljöpåverkan i byggfasen. 20 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser kommer från bygg- och
anläggningsindustrin.
– Största delen av det kommer från byggnationer och ombyggnader. Vill du göra störst påverkan är det där du ska rikta insatserna. Men det är också det svåraste området. För då måste du jobba i leverantörsleden på ett annat sätt. Backahill har dock tagit ett viktigt kliv i frågan. Nyligen lanserades en uppförandekod som ställer krav på företagets leverantörer att ta ansvar och agera hållbart i värdekedjan.
– Den innefattar bland annat en Code of Conduct som våra leverantörer måste signera, där de besvarar en rad frågor kring det egna hållbarhetsarbetet. Det här är ett konkret initiativ från vår sida. Under året kommer vi även att föra en dialog med våra partners kring hur vi med smartare planering och materialval kan minska klimatpåverkan i våra nybyggnationer, säger David.
Backahill gick in och stöttade i restaureringen av Norrvikens Trädgårdar i Båstad. Vad har egentligen investeringar i närområdet med ett fastighetsbolags hållbarhetsresa att göra?
Som central samhällsbyggare ser Backahill det som sin uppgift att även stärka den sociala hållbarheten i sitt närområde. David Ingsten menar att det finns en hävstångseffekt i arbetet. Ju bättre hälsa, välmående, integration och levande förenings- och kulturliv, desto fler vill stanna kvar i bygden.
– Ett socialt välmående samhälle innebär i förlängningen vinster på flera andra plan och bidrar till en positiv stadsutveckling, säger han.
En av stadens utmaningar är att många ungdomar lämnar för högre studier på andra orter. För att behålla den unga befolkningen och locka hit ny kompetent arbetskraft är Backahill engagerade i att göra Ängelholm till en högskolestad. Tillsammans med 30 större företag och organisationer har bolaget initierat föreningen Ängelholms Akademi. Föreningen har en avsiktsförklaring med Högskolan i Halmstad om att skapa ett campus i Ängelholm med start för högskoleutbildningar senast 2025. En helt ny hållbar stadsdel kallad Kronodalen ska byggas upp runt campus på södra sjukhusområdet, där Backahill har köpt mark.
– Jag tror det kommer betyda oerhört mycket för Ängelholm. Bland de yngre finns en efterfrågan på att kunna bo kvar och vidareutbilda sig. Och vi vet att orterna som utvecklas bäst är högskoleorter. Samtidigt har Ängelholm ett näringsliv som växer och det finns en önskan att få hit mer kompetens, säger Dag Thulin.
David Ingsten, Hållbarhetschef på Backahill.
David Ingsten betonar att det finns mycket kvar att göra. Hållbarhetsområdet utvecklas i ett högt tempo och det gäller att hålla sig uppdaterad med nya metoder, hjälpmedel och lagkrav. Till andra företag som vill komma i gång har han ett enkelt råd.
– Krångla inte till det så mycket. Börja med att titta på de globala hållbarhetsmålen från FN. Identifiera vilka som är relevanta för er där ni har mest påverkan. Tänk på vad ni gör idag, sannolikt finns det saker där ni redan bidrar till målen. Hur kan ni förstärka dem och vad mer kan ni göra? Utifrån det kan man skapa en enkel plan och strategi och börja göra saker, säger han och lägger till:
– Och var transparent med att det är en resa och att ni är där ni är, men gör ert bästa.
Alla kan dra sitt strå till stacken för att bidra till en bättre framtid. Vill ditt företag vara med på resan? Vi har lösningarna – tillsammans tar vi krafttag och leder förändringen. Hör av dig så sätter vi igång!
Låt oss hjälpa dig att säkerställa och optimera din drift – det tjänar både din verksamhet och klimatet på.
Det här är en text som handlar om varför knappen här nedanför är så väldigt klickvänlig. Klickvänligast!
Det här är en text som handlar om varför knappen här nedanför är så väldigt klickvänlig. Klickvänligast!
Klimatutmaningarna är vår tids stora ödesfråga. Vi vet att vi behöver minska vårt ekologiska fotavtryck och att vägen dit handlar om mindre utsläpp, bättre energival och en mer hållbar livsstil. Och engagemanget för en bättre framtid växer. Här i nordvästra Skåne finns både människor och företag som har bestämt sig för att agera. Hur gör de och var hämtar de sin kraft att förändra?
Hallå där, varmt välkommen till oss!
I mer än 160 år har vi på Öresundskraft kämpat för att på alla sätt vi kan, bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. Allt vi gör handlar om att bekämpa klimatförändringarna och skapa grymma förutsättningar för en hållbar framtid.
Privat villa
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Elnät Gas Fiber Energideklaration För elinistallatörerFöretag
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Energitjänster Elnät Fjärrkyla Gas Fiber För elinistallatörerKontakt
Öresundskraft AB
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Kundservice
042-490 32 00