ForSea har gett sig ut på en långsiktig resa med tydliga mål om att minska sin miljöpåverkan. Häng med när vår programledare Isabel Boltenstern kliver ombord på den eldrivna färjan Aurora och träffar rederiets engagerade medarbetare.
ForSea har gett sig ut på en långsiktig resa med tydliga mål om att minska sin miljöpåverkan. Häng med när vår programledare Isabel Boltenstern kliver ombord på den eldrivna färjan Aurora och träffar rederiets engagerade medarbetare.
Att tura mellan Helsingborg och Helsingör har aldrig varit mer hållbart. Med fartyg på el, miljömärkt mat och stort fokus på att spara energi genomsyrar hållbarhet idag hela ForSeas verksamhet. Vi fick följa med ombord och lära oss mer om hur de får det att hända. Kolla in filmen och se hur det gick!
Sedan mitten av 1800-talet har färjor seglat mellan Helsingborg och Helsingör. Därför var det banbrytande när ForSea sjösatte sin stora omställning till eldrift. Efter år av förberedelser var det 2018 dags för världens största batteridrivna passagerarfärja att lägga ut för jungfrufärd.
– Det är unikt att en högintensiv rutt med avgångar var tjugonde minut kör på batterier. Varje år har vi över 15 000 laddningstillfällen. Det är otroligt mycket energi vi laddar vid varje hamnuppehåll, berättar Christian Andersson som är teknisk chef på ForSea.
På varje resa över går det åt omkring 1 000-1 100 kilowattimmar (kWh) i energi, vilket är detsamma vad en mindre villa eller lägenhet förbrukar under en månad.
Omställningen från diesel till el har gett stor effekt. Vid full batteridrift på fartygen Tycho Brahe och Aurora minskar rederiets totala koldioxidutsläpp med 65 %, en reduktion på 23 000 ton koldioxid per år. För att sätta det i perspektiv motsvarar det att köra 3 600 varv runt jorden med en dieselbil.
Alle man på däck! Christian, Anna och Magnus ombord på ForSeas eldrivna färja Aurora
Batteridriften har blivit ett kännetecken för ForSeas miljöprofil. Men hållbarhetsarbetet spänner över hela verksamheten och syns i allt från energibesparingar och avfallshantering till socialt ansvarstagande och certifierade råvaror.
– Vad vi än gör lägger vi ner ett stenhårt jobb på att få ner energiförbrukningen. Det finns en enorm stolthet och arbetsglädje i hela verksamheten idag, säger Anna Prytz, hållbarhetschef på ForSea. Christian delar bilden av en driven personalstyrka som hela tiden vill utforska nya idéer för att göra verksamheten mer hållbar.
– Vi försöker lyssna mycket på medarbetarna. De är väldigt engagerade och kommer med så många förslag att vi inte ens hinner hantera allihop. Det är fantastiskt att alla har tagit till sig tankesättet och är med på resan, säger han.
Målbilden för ForSea är en helt utsläppsfri drift 2030. För att nå dit krävs handlingskraft och vilja.
– Det är jätteviktigt att vi människor börjar agera, vi har väntat för länge. Vi upplevde att vi hade möjlighet att göra det och då tycker jag det är vår skyldighet att faktiskt ta steget, säger Anna.
Teknikchefen Christian har tagit emot många besök sedan eldriften infördes. "Det har gett eko över hela världen", säger han.
ForSea har startat en fokusgrupp där medarbetarna som ingår kan diskutera nya idéer och initiativ för att spara energi. Ytterligare en grupp finns för att byta erfarenheter kring sparsam körteknik, så kallad ”Eco Driving”.
– Det handlar om att köra så energieffektivt som möjligt, samma tänk som när man lär sig köra bil. Ibland är det till exempel läge att dra ner på farten och låta fartyget glida med den levande kraften som finns i vattnets strömmar, säger Magnus Stille som är sjökapten på fartyget Aurora.
Sedan ForSea börjat arbeta mer aktivt med energibesparing har fartygens energiförbrukning kopplad till just körningen sänkts med 11 %. Den totala energianvändningen har minskat med hela 40 % sedan 2016.
En bidragande faktor har varit energikartläggningar från Öresundskraft, som har visat på var i verksamheten det finns besparingsmöjligheter.
– Många tror att hållbarhet är dyrt, men det handlar snarare om att hushålla med resurser. Vi ser så många exempel där vi faktiskt har sparat stora pengar. Vi har minskat vår förbrukning av el, vatten, kemikalier och diesel, säger Anna.
ForSea har gjort stora investeringar i system som kan kontrollera och mäta all energianvändning på sina fartyg.
Annas viktigaste hållbarhetstips är att bara börja, det finns inte tid att sitta lugnt i båten. Även om det initialt kommer att kosta tid, pengar och engagemang.
Att ställa om till batteridrift har lärt ForSea allt om utdragna processer, omständlig byråkrati och bromsklossar i form av politiska beslut.
– Det måste man vara beredd på från början, det kan bli ganska jobbigt på vägen. Men det kommer bli jättepositivt när man når sina mål. Man måste förstå att detta är avgörande för kommande generationer, avslutar Anna.
Batterierna på fartygen Tycho Brahe och Aurora laddas med hjälp av en helautomatisk robotarm som pluggar in färjorna för laddning varje gång de är i hamn. En laddning på åtta minuter är nog för att klara överfarten på tjugo minuter.
Batterierna väger 60 ton och är placerade på färjornas översta däck tillsammans med transformatorer, omvandlare och kylanläggningar. ForSea minskar sina totala utsläpp med 65 % tack vare batteridriften i två av sina fartyg. Det totala energibehovet för färjorna är nästan 50 % lägre när de körs på batterier än på diesel.
Alla kan dra sitt strå till stacken för att bidra till en bättre framtid. Vill ditt företag vara med på resan? Vi har lösningarna – tillsammans tar vi krafttag och leder förändringen. Hör av dig så sätter vi igång!
Låt oss hjälpa dig att säkerställa och optimera din drift – det tjänar både din verksamhet och klimatet på.
Det här är en text som handlar om varför knappen här nedanför är så väldigt klickvänlig. Klickvänligast!
Det här är en text som handlar om varför knappen här nedanför är så väldigt klickvänlig. Klickvänligast!
Klimatutmaningarna är vår tids stora ödesfråga. Vi vet att vi behöver minska vårt ekologiska fotavtryck och att vägen dit handlar om mindre utsläpp, bättre energival och en mer hållbar livsstil. Och engagemanget för en bättre framtid växer. Här i nordvästra Skåne finns både människor och företag som har bestämt sig för att agera. Hur gör de och var hämtar de sin kraft att förändra?
Hallå där, varmt välkommen till oss!
I mer än 160 år har vi på Öresundskraft kämpat för att på alla sätt vi kan, bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. Allt vi gör handlar om att bekämpa klimatförändringarna och skapa grymma förutsättningar för en hållbar framtid.
Privat villa
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Elnät Gas Fiber Energideklaration För elinistallatörerFöretag
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Energitjänster Elnät Fjärrkyla Gas Fiber För elinistallatörerKontakt
Öresundskraft AB
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Kundservice
042-490 32 00